Dbáme na vaše soukromí
Pomocí souborů cookie a souvisejících technologií (např. pixelů, SDK) a zpracování vašich osobních údajů (např. jedinečných identifikátorů, údajů o prohlížeči) můžeme přizpůsobit obsah, který vám zobrazujeme.Pokud udělíte souhlas s ukládáním informací na vašem koncovém zařízení, s poskytnutím přístupu k údajům a s jejich zpracováním, včetně oblasti profilování, trhu a statistické analýzy, bude pro vás vyhledávání na Allegru ještě snazší.Správcem vašich údajů je společnost Allegro nebo v některých případech naši partneři 10 partnerů), mezi něž patří „IAB Europe Trusted Partners“ (2 partneři). Informace o účelech zpracování osobních údajů našimi partnery naleznete v jejich zásadách ochrany osobních údajů.
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení
. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb
. Zajištění bezpečnosti, předcházení a zjišťování podvodů a odstraňování chyb
. Poskytování a zobrazování reklamy a obsahu
. Ukládání a sdělování voleb ochrany osobních údajů. Přiřazování a kombinování údajů z jiných zdrojů údajů
. Propojení různých zařízení
. Identifikace zařízení na základě automaticky přenášených informací
.
Vaše osobní údaje zpracováváme za účelem usnadnění používání našich webových stránek.Účely zpracování jsou podrobně popsány v okně nastavení, které se zobrazí po stisknutí tlačítka „UPRAVIT SOUHLASY“, a v Zásadách používání souborů cookie.Váš souhlas je dobrovolný a má platnost 12 měsíců. Můžete jej kdykoli odvolat nebo obnovit v záložce Nastavení souborů cookie. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování provedeného před tímto odvoláním.
Jak vyrobit domácí víno z hroznů? Dva osvědčené recepty
Domácí zpracování je opět v oblibě. Stále častěji pečeme chléb, vyrábíme sýry a uzeniny. Ti odvážnější úspěšně vaří pivo a vyrábějí cider. A co domácí víno?
Doba čtení: 5 min
Víno je lidem známé již tisíce let. Jedná se o alkoholický nápoj, který vzniká kvašením. Nejoblíbenější je samozřejmě víno z hroznů, ale k výrobě vína lze úspěšně použít i jiné ovoce, například jablka, švestky, maliny, jahody a řadu dalších. Dokonce i džemy a obiloviny lze snadno přeměnit na víno.
Domácí víno nejen chutná, ale má i zdraví prospěšné účinky, zejména pokud je vyrobeno z modrých hroznů. Obsahují antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály, a působí tak proti kardiovaskulárním chorobám, zabraňují obezitě a snižují riziko cukrovky a rakoviny. Tyto zdraví prospěšné vlastnosti vína se samozřejmě projevují pouze tehdy, když se pije v mírném množství, tedy 200-300 ml denně. Jak se vyrábí domácí víno?
Jak vyrobit domácí víno?
Začněte tím, že si seženete správné vybavení. Bude zapotřebí velká nádoba, která se nazývá balón nebo demižon. Velmi důležitá je fermentační trubice, která by měla být umístěna ve speciální korkové zátce, která odpovídá velikosti demižonu. Vyplatí se také pořídit si velkou mísu nebo hrnec a šťouchadlo na drcení hroznů. V pozdější fázi se bude hodit hadička na stáčení vína a lahve na skladování hotového nápoje. Vinaři začátečníci si mohou pořídit sadu na výrobu vína, která obsahuje vinařské potřeby pro domácí výrobu vína.
- 62 Kč
- CIDERINI SWEET droždí na cider 5g na 20L
od 0 Kč se
- 20 Kč
- Browin hnojivo pro vinné kvasinky 10g na 25 l. 401000
od 0 Kč se
- 24 Kč
- Redukyselina Regulátor kyselosti Uhličitan vápenatý 15g
od 0 Kč se
- 43 Kč
- Potravina s vitaminem B1 pro vinařské kvasnice
od 0 Kč se
- 15 Kč
- Pyrosiřičitan draselný Browin 401810 10 g
od 0 Kč se
- 58 Kč
- PYROSIŘIČITAN DRASELNÝ 100G DEZINFEKCE STABILIZACE VÍNA
od 0 Kč se
- 20 Kč
- Pyrosiřičitan draselný 10 g dezinfekce stabilizace
od 0 Kč se
- 18 Kč
- Spirit Ferm PIROSIŘIČITAN DRASELNÝ 10G
od 0 Kč se
- 46 Kč
- Alfa tekutá amyláza na brambory nebo strouhané obiloviny
od 0 Kč se
- 36 Kč
- Pyrosiřičitan sodný, Dezinfekční prostředek 100G Pivo
od 0 Kč se
- 46 Kč
- Pektoenzym BROWIN pro lepší cukernatost plodů 401400
od 0 Kč se
- 49 Kč
- Alfa Amyláza zkapalňuje škrob AlphaAmyláza
od 0 Kč se
- 62 Kč
- Kvasinky na cider CIDERINI SWEET 5g na 20L
od 0 Kč se
- 26 Kč
- Regulátor kyselosti Redukce Browin 401830
od 0 Kč se
- 62 Kč
- Kvasinky na cider CIDERINI SWEET 5g na 20L
od 0 Kč se
Recept na domácí víno bez kvasinek
Ingredience
- 10 kg modrých hroznů
- 5 litrů vody
- 3,5 kg cukru
Příprava Hrozny prohlédněte a očistěte od much a pavučin. Ovoce by se nemělo omývat, protože je na něm povlak, který nahrazuje kvasinky a usnadňuje kvašení. Ve velké míse rozmačkejte hrozny na kaši šťouchadlem na brambory. Ovocnou drť přelijte do nádoby a zalijte 3 litry vlažné převařené vody. Přidejte 2 kg cukru rozpuštěného v 1 litru vody. Nádoba by měla být naplněna do 2/3 své výšky. Celou směs důkladně promíchejte. Uzavřete korkovou zátkou s fermentační trubicí. Odložte na tři dny na teplé a tmavé místo.
Po třech dnech rozpusťte zbytek cukru, tedy 1,5 kg, v 1 litru vlažné převařené vody a vzniklý sirup nalijte do láhve. Celou směs důkladně promíchejte, uzavřete korkovou zátkou s fermentační trubicí a ponechte týden při teplotě asi 18°C.
Po týdnu obsah nádoby sceďte. Vypláchněte nádobu a nalijte do ní přecezenou tekutinu. Uzavřete korkovou zátkou a nechte přibližně 4 týdny odstát.
Po měsíci stáhněte vzniklé víno do menšího demižonu. Celou nádobu opět uzavřete korkovou zátkou s fermentační trubicí a ponechte na 3 měsíce při teplotě asi 18°C. Po uplynutí této doby se víno přelije do čistých lahví, které se těsně uzavřou a několik měsíců skladují položené ve vodorovné poloze.
Recept na domácí víno s použitím kvasinek
Ingredience
- 6 kg hroznů
- 2,5 kg cukru
- 5 l vody
- 1 balení vinných kvasinek
- 1 balení kultivačního média pro vinné kvasinky
Příprava Ovoce je třeba očistit a přebrat. Lze je jemně opláchnout. Poté je rozmačkejte na kaši a přelijte do nádoby. Cukr rozpusťte v převařené vodě. Po vychladnutí přidejte k hroznům. Připravte roztok kvasinek a kultivačního média podle návodu na obalu a přidejte jej k obsahu láhve. Celou směs důkladně promíchejte. Nádobu uzavřete korkovou zátkou s fermentační trubicí. Do trubice nalijte malé množství převařené a vychladlé vody. Nádobu odstavte na teplé místo a nechte ji asi 6 týdnů kvasit.
Po této době, kdy skončí tzv. bouřlivé kvašení, stáhněte víno z ovoce do menší láhve. Je třeba dbát na to, abyste nepohnuli usazeninami shromážděnými na dně nádoby. Nádobu opět uzavřete korkovou zátkou s fermentační trubicí a nechte kvasit nejméně 4 týdny. Po úplném zastavení kvašení víno opatrně stáčejte do lahví pomocí hadičky a odložte na několik měsíců na chladné místo.
- 1 288 Kč
- VINAŘSKÝ SET 34L - BALÓN NA VÍNO KVASNICOVÁ TRUBIČKA
za 0 Kč se
- 702 Kč
- VINAŘSKÝ SET VELKÁ NÁDOBA 30L KVASNICOVÁ TRUBKA
za 0 Kč se