Dbáme na vaše soukromí
Pomocí souborů cookie a souvisejících technologií (např. pixelů, SDK) a zpracování vašich osobních údajů (např. jedinečných identifikátorů, údajů o prohlížeči) můžeme přizpůsobit obsah, který vám zobrazujeme.Pokud udělíte souhlas s ukládáním informací na vašem koncovém zařízení, s poskytnutím přístupu k údajům a s jejich zpracováním, včetně oblasti profilování, trhu a statistické analýzy, bude pro vás vyhledávání na Allegru ještě snazší.Správcem vašich údajů je společnost Allegro nebo v některých případech naši partneři 10 partnerů), mezi něž patří „IAB Europe Trusted Partners“ (2 partneři). Informace o účelech zpracování osobních údajů našimi partnery naleznete v jejich zásadách ochrany osobních údajů.
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení
. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb
. Zajištění bezpečnosti, předcházení a zjišťování podvodů a odstraňování chyb
. Poskytování a zobrazování reklamy a obsahu
. Ukládání a sdělování voleb ochrany osobních údajů. Přiřazování a kombinování údajů z jiných zdrojů údajů
. Propojení různých zařízení
. Identifikace zařízení na základě automaticky přenášených informací
.
Vaše osobní údaje zpracováváme za účelem usnadnění používání našich webových stránek.Účely zpracování jsou podrobně popsány v okně nastavení, které se zobrazí po stisknutí tlačítka „UPRAVIT SOUHLASY“, a v Zásadách používání souborů cookie.Váš souhlas je dobrovolný a má platnost 12 měsíců. Můžete jej kdykoli odvolat nebo obnovit v záložce Nastavení souborů cookie. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování provedeného před tímto odvoláním.
Želatina na klouby - je účinná při bolestech kloubů? Jak pít želatinu na klouby?
Příznivé účinky želatiny na osteoartikulární systém jsou známy již dlouho. Zjistěte, jak želatinu na klouby používat.
Doba čtení: 8 min
Obsah
- Pití želatiny na klouby - proč je tato metoda nejlepším způsobem, jak získat kolagen ze stravy
- Je želatina zdravá?
- Pití želatiny -- vedlejší účinky
- Želatina je vhodná na klouby, ale ne jako hlavní zdroj bílkovin
- Jak je to z věděckého hlediska - pomáhá želatina kloubům?
- Jaká želatina na klouby - jak ji užívat
- Želatina na kolena a jiné klouby - jak ji pít
- Želatina na klouby a nejen na ně - je dobré pít želatinu?
- Užívání želatiny může také zlepšit tloušťku vlasů a jejich a růst
Díky jedinečné kombinaci aminokyselin má želatina mnoho cenných, zdraví prospěšných vlastností. Bylo prokázáno, že ovlivňuje správnou funkci kloubů a mozku a zlepšuje vzhled kůže, vlasů a nehtů. Co je samotná želatina? Jedná se o produkt, který vzniká dlouhodobým vařením kostí, kůží, šlach a dalších částí obsahujících velké množství přírodního kolagenu, který se skládá téměř výhradně z bílkovin a jeho jedinečný aminokyselinový profil poskytuje řadu zdraví prospěšných látek.
Pití želatiny na klouby - proč je tato metoda nejlepším způsobem, jak získat kolagen ze stravy
Pokud jde o typy bílkovin, které se nacházejí v lidském a zvířecím těle, je kolagen tím, kterého máme nejvíce. Vyskytuje se téměř všude v těle, ale nejhojněji v kůži, kostech, šlachách a vazech. Kolagen neboli přírodní želatina působí na klouby tak, že posiluje jejich strukturu, pevnost a pružnost. Je však obtížné přijímat ji přímo z potravy, protože se obvykle nachází v nedobrých nebo dokonce nepoživatelných částech těla. Naštěstí lze kolagen extrahovat vařením těchto částí ve vodě a takto se také vyrábí potravinářská želatina. Působí na klouby podobně jako kolagen produkovaný přirozeně naším tělem, a pokud ho neprodukujeme dostatek kolagenu, nahradí jeho nedostatek. Můžete si také koupit želatinu na klouby obohacenou o vitamin C - výrobek Gelatine + C značky Abtei nebo některý z kolagenů určených k pití.
Želatina extrahovaná při vaření je bez chuti a bezbarvá. V teplé vodě se rozpouští a po vychladnutí získá rosolovitou konzistenci. Díky tomu je vhodná k použití jako želírující látka při výrobě potravin, ke konzumaci jako vývar z kostí nebo jako doplněk stravy. Takto vzniklou želatinu lze dále zpracovat na látku zvanou hydrolyzát kolagenu, která obsahuje stejné aminokyseliny jako želatina a má i stejné zdravotní účinky. Rozpouští se však již ve studené vodě a nevytváří rosol. Pro některé tak může být chuťově přitažlivější. Jak potravinářská želatina, tak hydrolyzát kolagenu jsou dostupné jako doplňky stravy ve formě prášku, granulí nebo listů.
Je želatina zdravá?
Rozhodně ano. A přestože si řada lidí klade otázku, zda je želatina škodlivá, mnohé studie potvrzují, že při užívání přiměřeného množství je želatina pro zdraví naprosto bezpečná. Je však třeba vědět, že existují skupiny lidí, kteří by ji měli užívat v omezené míře.
Pití želatiny - vedlejší účinky
Želatina užívaná v nadměrném množství může mít nepříznivý vliv na organismus některých osob. Jaké jsou nejčastější nežádoucí účinky užívání velkého množství želatiny? Především může zvyšovat srážlivost krve, proto by ji měli v omezené míře konzumovat lidé se sklonem k tvorbě krevních sraženin a křečových žil. Přípravek rovněž zvyšuje hladinu cholesterolu, a proto by se neměl používat při ateroskleróze a dalších kardiovaskulárních onemocněních. Mezi další kontraindikace patří dna, žlučové a močové kameny, oxaláty v moči, onemocnění ledvin, hemoroidy, chronická zácpa. Mluvíme samozřejmě o užívání velkých dávek potravinářské želatiny. Želatina na klouby, stejně jako jakýkoli jiný doplněk stravy, by měla být užívána pod dohledem lékaře, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním.
Želatina je vhodná na klouby, ale ne jako hlavní zdroj bílkovin
Želatina se skládá téměř výhradně z bílkovin, obsahuje jich 98-99%. Znamená to, že jí můžeme nahradit jiné bílkoviny ve stravě? Ne, jelikož bílkoviny obsažené v želatině nejsou kompletní - nenajdeme v ní všechny aminokyseliny, které potřebujeme. Želatina především neobsahuje tryptofan, který je pro tělo velmi důležitý. To však není problém, protože je nepravděpodobné, že by někdo chtěl želatinu považovat za hlavní zdroj bílkovin, ačkoli obsahuje mnoho cenných aminokyselin:
- Glycin: 27%
- Prolin: 16%
- Valin: 14%
- Hydroxyprolin: 14%
- Kyselinu glutamovou: 11%.
Zajímavé je, že želatina je nejbohatším zdrojem aminokyseliny glycinu, která je obzvláště důležitá pro zdraví. Výzkum prokázal, že ačkoli si ho naše tělo vyrábí samo, obvykle je ho nedostatečné množství. Proto je důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které ho doplňují, a nejlepší z nich je právě želatina.
Jak je to z věděckého hlediska - pomáhá želatina kloubům?
Řada studií o účinnosti želatiny při léčbě kloubních a kostních onemocnění, jako je osteoartróza, prokázala, že tato látka podporuje farmakologickou léčbu a zlepšuje celkový stav kloubů. Osteoartróza se nejčastěji vyskytuje ve formě artritidy. Vzniká, když se chrupavka mezi klouby ztenčí a zeslábne, rozpadne se a přestane plnit svou amortizační funkci. To vede k pocitu ztuhlosti a bolesti při pohybu kloubů.
V jedné studii užívalo 80 lidí s osteoartrózou po dobu 70 dnů želatinu nebo placebo. Lidé, kteří konzumovali želatinu, zaznamenali výrazné snížení bolesti a ztuhlosti kloubů.
V jiné studii dostávalo 97 sportovců po dobu 24 týdnů želatinu nebo placebo. Ti, kteří užívali želatinu, zaznamenali výrazné snížení bolesti kloubů, a to jak v klidu, tak během aktivity, ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo. Tyto výsledky jasně ukazují, že želatina na klouby v tekuté formě byla při léčbě bolesti účinnější než placebo.
Jaká želatina na klouby - jak ji užívat
Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit želatinu a doplnit kolagen tímto způsobem, jistě vás potěší, že vhodná je jakákoli potravinářská želatina, kterou lze koupit ve většině obchodů. Nejschůdnějším řešením bude koupit si rovnou větší balení želatiny, které je levnější a vydrží vám déle. Jak jíst želatinu na klouby? Rozpuštěnou potravinářskou želatinu můžete přidávat do horkých pokrmů nebo tekutých jídel, jako jsou guláše, vývary nebo omáčky. Můžete jí také vylepšit studené pokrmy nebo nápoje, včetně koktejlů nebo jogurtů. K tomuto účelu můžete použít hydrolyzát kolagenu, který má stejné zdravotní účinky jako želatina, ale nemá želatinovou konzistenci.
Želatina na kolena a jiné klouby - jak ji pít
Želatinu na klouby lze jíst i systematičtějším způsobem. Poté se nepřidává do jídla, ale připravuje se speciální roztok pro každodenní pití. Jak pít želatinu na klouby? Stačí večer nasypat lžičku jedlé želatiny do 1/3 sklenice vlažné vody a nechat přes noc odležet. Ráno tento roztok důkladně promícháme a vypijeme před snídaní.
Želatina na klouby a nejen na ně - je dobré pít želatinu?
Ukazuje se, že želatina prospívá nejen kloubům. Studie provedené na želatinových doplňcích vykazují pozitivní účinky na zlepšení vzhledu pokožky i vlasů. Z tohoto důvodu najdete na trhu mnoho kosmetických přípravků pro péči o pleť a vlasy, které mají ve svém složení kolagen.
V jedné studii jedly ženy přibližně po 10 gramech vepřového nebo rybího kolagenu. Po osmi týdnech užívání zaznamenali 28% zvýšení hydratace pokožky při užívání vepřového kolagenu a 1% zvýšení hydratace pokožky při užívání rybího kolagenu.
Ve druhé části téže studie bylo 106 žen požádáno, aby po dobu 84 dnů denně konzumovaly 10 gramů rybího kolagenu nebo placebo. Studie ukázala, že množství kolagenu v kůži se výrazně zvýšilo u skupiny účastníků, kteří dostávali rybí kolagen, ve srovnání se skupinou, která užívala placebo.
Užívání želatiny může také zlepšit tloušťku vlasů a jejich a růst
Ve studii byl 24 osobám s alopecií a různými typy vypadávání vlasů podáván po dobu 50 týdnů doplněk stravy s želatinou nebo placebo. Ve skupině, která dostávala želatinu, se poté zvýšil počet vlasů o 29%, zatímco ve skupině, která dostávala placebo, to bylo jen o něco málo více než 10%.
Podobný výsledek přinesla i další studie. Účastníkům bylo podáváno 14 gramů želatiny denně, což zvýšilo průměrnou tloušťku jejich vlasů přibližně o jedno procento.
To mimochodem nejsou jediné prospěšné vlastnosti želatiny pro naše tělo. Mnohé studie potvrzují, že zlepšuje funkci mozku a zdraví nervového systému, pomáhá při hubnutí a léčbě cukrovky II. typu, udržuje kvalitní spánek, pomáhá regenerovat játra a brzdí růst rakoviny.
- 209 Kč
- ŽELATINA POTRAVINÁŘSKÁ 180 BLOOM 1kg Na klouby kvalita
od 0 Kč se
- 276 Kč
- ŽELATINA POTRAVINÁŘSKÁ 270 BLOOM 1kg Na klouby kvalita
od 0 Kč se
- 120 Kč
- ŽELATINA POTRAVINÁŘSKÁ 180 BLOOM 500g Na klouby kvalita
od 0 Kč se
- 156 Kč
- ŽELATINA POTRAVINÁŘSKÁ 270 BLOOM 500g Na klouby kvalita
od 0 Kč se
- 226 Kč
- ŽELATINA POTRAVINÁŘSKÁ bloom 180 na klouby 1kg
od 0 Kč se
- 234 Kč
Záruka nejnižší ceny- OstroVit Collagen + Vitamin C 400 g Kolagen prášek na pití + Vitamin C
od 0 Kč se
- 234 Kč
Záruka nejnižší ceny- OstroVit Collagen + Vitamin C 400 g Kolagen prášek na pití + Vitamin C
od 0 Kč se