Dbáme na vaše soukromí
Pomocí souborů cookie a souvisejících technologií (např. pixelů, SDK) a zpracování vašich osobních údajů (např. jedinečných identifikátorů, údajů o prohlížeči) můžeme přizpůsobit obsah, který vám zobrazujeme.Pokud udělíte souhlas s ukládáním informací na vašem koncovém zařízení, s poskytnutím přístupu k údajům a s jejich zpracováním, včetně oblasti profilování, trhu a statistické analýzy, bude pro vás vyhledávání na Allegru ještě snazší.Správcem vašich údajů je společnost Allegro nebo v některých případech naši partneři 10 partnerů), mezi něž patří „IAB Europe Trusted Partners“ (2 partneři). Informace o účelech zpracování osobních údajů našimi partnery naleznete v jejich zásadách ochrany osobních údajů.
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení
. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb
. Zajištění bezpečnosti, předcházení a zjišťování podvodů a odstraňování chyb
. Poskytování a zobrazování reklamy a obsahu
. Ukládání a sdělování voleb ochrany osobních údajů. Přiřazování a kombinování údajů z jiných zdrojů údajů
. Propojení různých zařízení
. Identifikace zařízení na základě automaticky přenášených informací
.
Vaše osobní údaje zpracováváme za účelem usnadnění používání našich webových stránek.Účely zpracování jsou podrobně popsány v okně nastavení, které se zobrazí po stisknutí tlačítka „UPRAVIT SOUHLASY“, a v Zásadách používání souborů cookie.Váš souhlas je dobrovolný a má platnost 12 měsíců. Můžete jej kdykoli odvolat nebo obnovit v záložce Nastavení souborů cookie. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování provedeného před tímto odvoláním.
Ozdobné a jedlé dýně – jak oba druhy použít?
Dýni máme spojenou s podzimní dýňovou polévkou. A také tuto zeleninu rádi používáme pro dekoraci interiérů. Dýní je velmi mnoho druhů, např. obrovské, které dosahují průměru 5–6 m a také drobounké kusy, jež jsou veliké jako slepičí vajíčko. Dýně se liší jak tvarem a barvou, tak způsobem použití. Níže vám prezentujeme vám jedlé a ozdobné dýně.
Doba čtení: 13 min
Obsah:
- Ozdobná nebo jedlá dýně – jsou všechny dýně jedlé?
- Dýně v kuchyni klasicky i atypicky
- Jak využít ozdobné dýně?
- Jak pěstovat ozdobné a jedlé dýně?
Dýně už není pouze tou velkou oranžovou zeleninou, se kterou jsme se dosud setkávali. V prodeji už jsou totiž barevné dýně mnoha tvarů, které se stávají skvělou dekorací obchodu s podzimní výzdobou. V souvislosti s výše popsaným výjevem můžeme mít dojem, že hodnotou dýně není pouze její chuť, ale také vzhled. Dýni můžeme využít mnoha různými způsoby, a to jak v kuchyni, tak jako sezónní dekoraci interiéru i exteriéru našeho domu. Jak na to? Jak rozeznáme jedlou dýni od ozdobné? Jak zasít jedlé a jak ozdobné dýně? Jsou zelené dýně jedlé? Na tyto a mnoho dalších otázek najdete odpovědi v následujícím článku.
Ozdobná nebo jedlá dýně – jsou všechny dýně jedlé?
Popravdě – jak jedlá dýně, tak ozdobná dýně – jsou obě prostě dýně (Cucurbita) – oblíbená jednoletá rostlina. Tykev obecná (Cucurbita pepo) je souhrnným názvem nejen pro dýně v obecném významu tohoto názvu, ale také kabačky i cukety (Cucurbita pepo var. giromontiina) nebo patizony (Cucurbita pepo var. patisoniana). Takže, pokud se bavíme o ozdobné nebo jedlé dýni, jsou to pouze názvy, jež se vztahují ke dvěma základním funkcím, ve kterých je tato rostlina používána.
Jedlá dýně může plnit také dekorativní funkci a analogicky ta, která je považována za ozdobnou, je zároveň jedlou. Ve skutečnosti se můžeme přesvědčit, že tyto pojmy se ustálily pro některé typy dýní, ale nejsou jejich determinanty. Vezměme tedy například dýni, která je považována za jedlou. Není to pouze jeden druh dýně, ale skupina dýní, které se vyznačují výjimečnými chuťovými vlastnostmi a jsou s úspěchem používány v kuchyni.
Mezi druhy, jež jsou pěstované jako jedlé, rozlišujeme dýni obrovskou (Cucurbita maxima), dýni pižmovou (Cucurbita moschata) a dýni obecnou (Cucurbita pepo).
Všechny tyto druhy obsahují řadu odrůd, které se dále staly v gastronomické nomenklatuře názvy variant nebo chutí dýní:
- špagetová dýně (Cucurbita pepo var. giraumontia) je ve skutečnosti obyčejná dýně, která má ale protáhlý tvar a poněkud připomíná kabačku, jejíž dužina se po uvaření rozpadá na jemná podélná vlákna, která svým vzhledem připomínají špagety;
- muškátová dýně nazývaná také provensálskou nebo francouzskou dýní – „Muscat de Provence“ – odrůda dýně s lehce zploštělým a výrazně žebrovaným tvarem, která se vyznačuje modrozelenou nebo oranžovou barvou a sytě oranžovou dužinou s jemnou nasládlou chutí;
- máslová dýně – „Butternut Squash“ – která svým tvarem připomíná hrušku nebo tykev, jedná se o odrůdu pižmové dýně se žlutou a velmi sladkou dužinou (vyskytuje se ve variantách se zelenou nebo šedomodrou slupkou);
- dýně hokkaido – „Hokkaido Squash“ syn. „Red Kuri“’ nebo „Uchiki Kuri“ – odrůda dýně obrovské s nasládlou ořechově-kaštanovou chutí dužiny;
- dýně kabocha – jinak také japonská dýně, odrůda dýně obrovské s modrozelenou barvou slupky, lehce zploštělým tvarem a intenzivní ořechové chuti dužiny.
Mezi stejnými druhy dýní jsou odrůdy fantaskních tvarů, jejichž chuťové vlastnosti jsou ale horší, nicméně však nejsou nejedlé. Tyto dýně se vyznačují zajímavou barevností a formami. V Česku zdomácněl názor, že za ozdobnou dýni považujeme malou odrůdu dýně obecné, jejíž tvar se blíží tykvi, kterou Angličani nazývají gourd, a se kterou se někdy můžeme setkat pod jejím latinským názvem Lagenaria siceraria. Tato skupina je však mnohem širší.
K mimořádně dekorativním odrůdám ozdobných dýní patří neobyčejná Autumn Wings, bílá Baby Boo, miniaturní Sweetie Pie, zploštělá dýně ve tvaru koruny Crown of Thorns, žlutá labutí šíje Yellow Crookneck nebo plochý Turkish Turban. Tyto druhy lze koupit online.
Jsou však takové druhy dýní, které jsou skvělou kombinací dekorativních vlastností a výborné chuti, a je pouze na nás, jak je využijeme. V této skupině stojí za zmínku:
- Sweet Dumpling – odrůda dýně obecné s lehce zploštělými, pruhovanými, krémově-zelenými nebo krémově-oranžovými plody, je ideální pro zapékání a nadívání;
- Mini Red Turban v Česku známá jako turecký turban – odrůda dýně obrovské v podobě dvoubarevného oranžově-bílého hříbku, ve spodní (bílé) části je ukrytá chutná dužina;
- Galeux d’Eysines – odrůda dýně obrovské, kulatá, pokrytá velkým množstvím bradavic, které souvisejí s vysokým obsahem cukru v dužině (odtud tedy běžně používaný název dýně bradavičnatá);
- Marina Di Chioggia – odrůda dýně obrovské s šedozelenou slupkou, s velkým počtem bradavic, zploštělého tvaru a tmavě oranžovou chutnou dužinou;
- Acorn Squash – odrůda dýně obecné (Cucurbita pepo var. turbinata) s nepříliš velkými (průměr: 10–15 cm) tmavě zelenými kulatými plody se sladkou dužinou žlutooranžové barvy, obvykle se peče v celku.
Dýně v kuchyni klasicky i atypicky
Nejoblíbenějším jídlem, které se vaří z dýně, je polévka. Klasická příprava spočívá ve vaření nebo dušení nakrájených kusů dýně společně s cibulí, česnekem, mrkví a bramborami ve vývaru. Pro obohacení chuti mnozí přidávají do polévky zázvor a muškátový oříšek a také sladkou smetanu nebo mléko. Stejné jídlo lze zpestřit také změnou servírování, použitého druhu dýně nebo způsobem přípravy tak, aby to nebyla obyčejná klasika. Atypickou dýňovou polévku můžete připravit tak, že nakrájíte dužinu dýně na velké kostky, přidáte čtvrtky cibule, celé stroužky česneku a dvě čili papričky, nakonec dáte všechno do žáruvzdorného hrnce. Zaléváte ji olejovým olejem a zapékáte v troubě, až bude měkká. Po vyjmutí z trouby celek rozmixujete do krémové konzistence a dochutíte solí a pepřem, případně oblíbeným kořením podle chuti.
Jídlo lze podávat v předem vydlabané dýni jako náhražce polévkové mísy nebo v miniaturních vydlabaných dýních místo hlubokých talířů nebo mističek. Tento efektní způsob servírování polévky si stolovníci určitě zapamatují nadlouho a jídlo se stane vyhlášeným kulinářským i uměleckým dílem.
Mít dýni v kuchyni však neznamená pouze možnost uvařit polévku. Můžeme z ní vytvořit nádherné jídlo o mnoha chodech. Mezi navrhované pokrmy patří:
- bigos z dýně,
- pyré z dýně,
- dýňové špagety ze špagetové dýně,
- zapékaná dýně,
- dýňové hranolky pečené v troubě,
- dýňová paštika,
- lehký salát s pečenou nebo nakládanou dýní,
- dezertní dýňové placičky,
- dýňová pěna se zmrzlinou,
- tvarohový koláč,
- dýňové zákusky, které lze zapít chutným, sladkým dýňovým nápojem.
Nemůžeme také zapomenout na velmi chutnou a zdravou svačinku v podobě dýňových pecek, ať už přírodních, pražených nebo solených.
Jak využít ozdobné dýně?
Nejoblíbenějším využitím ozdobných dýní je vyrobení z nich dekorací u příležitosti svátku, který se u nás objevil poměrně nedávno a dorazil k nám ze vzdálené Ameriky. Řeč je o svátku Halloween, který se obvykle slaví v noci z 31. října na 1. listopadu, tedy den před svátkem Všech svatých.
Právě v tomto období mnozí z nás začali podle amerického vzoru zdobit své domy a byty vyřezávanými a osvětlenými dýňovými svítilnami. Původně byla k tomuto účelu používána americká odrůda dýně, která se jmenuje „Jack-o’-Latern“. Je poměrně velká (průměr asi 30 cm), kulatá nebo lehce protáhlá, s velmi hladkou oranžovou slupkou a mělkým žebrováním. V současné době jsou pro vyřezávání používány také jiné druhy dýně obrovské se slupkou oranžové barvy, které jsou pěstovány v Česku, např. „Bambino“, „Justynka“ nebo menší „Amazonka“.
Oblíbenými jsou také podzimní květinové vazby vytvořené ve vydlabané dýni.
Neméně oblíbené jsou podzimní květinové vazby vytvořené ve vydlabané dýni.
Miniaturní ozdobné dýně jsou používány nejčastěji jako doplněk, a to nejen do květinových vazeb, ale také sezónních věnců pro zavěšení na dveře nebo do podzimních dekorací. Mohou být použity také jako ozdoba na stůl a velké dýně mohou být umístěny mezi podzimními rostlinami v květináčích, kde vkusně doplní aranžmá.
Dýni nestačí sušit v troubě, mikrovlnné troubě nebo elektrické sušičce, třeba i několik dnů. Samozřejmě, slupka ztvrdne, my však musíme dosáhnout toho, aby ztvrdla také dužina. A to je dlouhodobý proces, který trvá zhruba 6 měsíců. Pokud se pro něj rozhodneme, musíme začít tím, že ovoce umyjeme mýdlovým roztokem, a následně je otřeme alkoholem, nebo jinou tekutinou, která jej obsahuje. V dalším kroku dýně umístíme v dobře větrané, teplé, tmavé místnosti, ve které na ně nebude přímo působit sluneční záření. Aby byl proces sušení efektivnější, je nejlepším způsobem dýně pověsit (můžeme je také umístit na děrovanou podložku) a nedotýkat se jich. Každý den nebo obden dýně kontrolujeme. Ty, které začínají hnít, svrašťovat se nebo měknout, musíme hned vyhodit. Plíseň se můžeme pokusit odstranit buď suchou houbou, nebo hadříkem namočeným v bělidle. Aby dýně usychaly rovnoměrně, musíme je pravidelně co 1–2 týdny otáčet. Předejdeme tím také jejich hnití. Známkou toho, že jsme dýně úspěšně usušili je, že po zatřesení slyšíme zvuk semínek, a samotné dýně jsou lehké a tvrdé. Nyní už je můžeme libovolně zdobit.
Jak pěstovat ozdobné a jedlé dýně?
Dýni vypěstujeme snadno ze semínka. Rostlina nevyžaduje žádné speciální podmínky, hlavně musí mít vodně volného místa a slunce. Jako sadit ozdobné a jedlé dýně? Dýně je však rozpínavá rostlina, takže pokud nemáme zahradu, musíme pro ni zvolit velký květináč (cca 30 l). Někteří nechávají růst její výhonky na roštu, aby se plod nedotýkal země a nehnil. Je nutné si však uvědomit, že plod je těžký, takže tento rošt musí být velmi pevný.
Kdy je vhodné ozdobné a jedlé dýně sadit?
Dýně je citlivá na přízemní mrazíky. A proto je lépe ji nejdříve předpěstovat (sadba v dubnu), i když ji lze samozřejmě vysít přímo do země (to ale až v květnu). Výpěstky přesazujeme do země v druhé půlce května. Nejlepší bude teplé stanoviště kryté před větrem. Zaléváme ji pravidelně tak, aby byla půda vlhká (ne však mokrá), hlavně ne na listy. Půdu můžeme mulčovat hrubou agrotextilií nebo slámou.
Nezávisle na druhu a způsobu použití dýně musíme vědět, jakou zvolit, a kdy je dýně zralá ke sběru. Kdy trháme jedlé a ozdobné dýně? Když je jejich stonek suchý, tuhý a výhonky s listy začínají usychat, tehdy se plody začnou, v závislosti na druhu, správně vybarvovat. Zcela zralá dýně musí mít tvrdou slupku. A když ji stisknete, nesmí praskat. Veškeré praskliny nebo poškození, jež jsou viditelné na slupce, mohou být projevem jejího vnitřního hnití. Při sběru dýně ji neberme za stonek, protože ten se může utrhnout a dýně pak následně roztříštit. Dáni musíme při přenášení držet zespodu.
- 17 Kč
- Dýně dýňová semínka obrovská Uchiko Kuri hokkaido
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 29 Kč
- Dýně SWEET DUMPLING semena
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 14 Kč
- Dýně obrovská Golias 2g /O/
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 24 Kč
- DÝNĚ OKRASNÁ AUTUMN WINGS SEMENA ZELENINY OKRASNÝCH ROSTLIN
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 26 Kč
- DÝNĚ BABY BOO KRÁSNÉ miniaturní OVOCE SEMENA
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 24 Kč
- Dýně pižmová Lunga di Napoli semena zeleniny dýně velké ovoce
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 32 Kč
- Dekorativní dýně Sweetie Pie semínka TORAF
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 30 Kč
- Dekorativní dýně Sweetie Pie velmi malé dýně semena
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 24 Kč
- Dýně "SWEETIE PIE" - roztomilé miniaturní ovoce (T)
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 21 Kč
- DÝNĚ OKRASNÁ SWEETIE PIE SEMENA 2g TORAF
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 34 Kč
- DÝNĚ OZDOBNÁ SWEETIE PIE 2 g JEDLÉ KVĚTY ' TORAF
od 0 Kč se- Zaplaťte později s
- 34 Kč
- Dekorativní dýně Sweetie Pie 2g / T /
od 0 Kč se- Zaplaťte později s