Dbáme na vaše soukromí
Pomocí souborů cookie a souvisejících technologií (např. pixely, SDK) a zpracováním vašich údajů (včetně jedinečných identifikátorů, údajů o prohlížeči) můžeme lépe přizpůsobit zobrazovaný obsah vašim potřebám.Pokud udělíte souhlas s ukládáním informací na vašem koncovém zařízení, s poskytnutím přístupu k údajům a s jejich zpracováním, včetně oblasti profilování, trhu a statistické analýzy, bude pro vás vyhledávání na Allegru snazší.Správcem vašich osobních údajů je společnost Allegro nebo v některých případech naši partneři 10 partneři), mezi něž patří „IAB Europe Trusted Partners“ (2 partneři). Informace o účelech zpracování osobních údajů našimi partnery naleznete v jejich zásadách ochrany osobních údajů.
Ukládání a/nebo přístup k informacím v zařízení
. Personalizovaná reklama a obsah, měření reklam a obsahu, průzkum publika a rozvoj služeb
. Zajištění bezpečnosti, předcházení a zjišťování podvodů a odstraňování chyb
. Poskytování a zobrazování reklamy a obsahu
. Ukládání a sdělování voleb ochrany osobních údajů. Přiřazování a kombinování údajů z jiných zdrojů údajů
. Propojení různých zařízení
. Identifikace zařízení na základě automaticky přenášených informací
.
Zpracováváme vaše osobní údaje také proto, abyste mohli procházet naše webové stránky snadněji.Účely zpracování jsou podrobně popsány v okně nastavení, které se zobrazí po stisknutí tlačítka „UPRAVIT SOUHLASY“, a v Zásadách používání souborů cookie.Souhlas je dobrovolný a platí po dobu 12 měsíců. Můžete jej kdykoli odvolat nebo obnovit v záložce Nastavení souborů cookie. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování vycházejícího ze souhlasu, který byl dán před jeho odvoláním.
Jak vybrat tlakový hrnec
Vývar, omáčka, zelenina, dušené maso, rýže nebo brambory. To vše připravíte v tlakovém hrnci za zlomek času oproti klasickému vaření, přesto se ho většina lidí bojí. Tlakové hrnce však už dávno nejsou nebezpečnou časovanou bombou, ale spolehlivým a bezpečným pomocníkem v kuchyni. Podívejte se, jak doba pokročila, a proč se papiňák stane vaším novým společníkem při vaření.
Jak funguje tlakový hrnec
Fungování tlakového hrnce neboli papiňáku je známé po desítky let. Díky vysokému tlaku je uvnitř teplota 120 až 130 °C, potraviny jsou tak uvařeny rychleji než při klasickém způsobu vaření. Tlakový hrnec je oblíbený zejména pro přípravu nejrůznějších vývarů, dušeného hovězího a vepřového masa, na luštěniny nebo na rychlou přípravu přílohy. Jelikož také vaříte potraviny mnohem kratší čas, klesá spotřeba energie a potraviny si zachovávají více chuti a nutričních hodnot. Navíc není třeba tolik kořenit, protože se chuť jídla znásobí.
Proč si pořídit tlakový hrnec
Příprava pokrmů je mnohem rychlejší. Rychlejší příprava znamená menší spotřebu elektrické energie. Potraviny varem v tlakovém hrnci zachovají více chuti a více nutričních hodnot. Hrnec si poradí i se zmrzlými potravinami. Hrnec je možné využít i k zavařování (dle modelu). Moderní tlakové hrnce jsou multifunkční. Historie Papinova hrnce Výměna oleje není třeba před každou sezónou, řiďte se servisními intervaly výrobce stroje i oleje a měňte jej až ve chvíli, kdy s ním najedete daný počet kilometrů.
Denis Papin vynalezl hrnec na počátku minulého století. Během druhé světové války a mnoho let po ní, bylo zapotřebí šetřit uhlím a dřevem, zkrácení doby vaření bylo víc než žádoucí. Analogie s dnešní popularitou hrnce není náhodná. Času na vaření máme minimum a ceny energií nepříjemně rostou.
Moderní tlakové hrnce jsou bezpečné a mají mnoho funkcí
Nové modely tlakových hrnců mají perfektní bezpečnostní systémy, v některých případech až 5-bodové. Díky nim v žádném případě nehrozí riziko opaření nebo poškození hrnce. Dokud neklesne tlak, hrnec se vám v žádném případě nepodaří otevřít. Napomáhají tomu pojistky na rukojeti, na poklici a v mnohých případech i další měřící elektronika.
Tyto mnohdy autonomní modely jsou vybaveny spoustou dalších funkcí. Oblíbený je časovač, naprogramování odloženého startu vaření, udržení pokrmu v teplotě po dlouhou dobu a spoustu dalších.
Variantou jsou také multifunkční hrnce, které umí vařit i pod tlakem. Využijete je pro přípravu dětských příkrmů, uvaříte je ve větším množství, pokrmy si zachovají šťavnatost a vitamíny. V moderním tlakovém hrnci uvaříte i celou řadu pokrmů společně s přílohou, po uvaření je můžete okamžitě servírovat.
Velikost tlakového hrnce
2 osoby – objem do 5 l 3-4 osoby – okolo 6 až 10 l 5 a více lidí, vaření do zásoby – 10 až 15 l
Jak dlouho se vaří jídlo v tlakovém hrnci
Brambory – do 10 minut Rýže – do 15 minut Luštěnina (máčená) – do 20 minut Vepřové – do 30 minut Hovězí – do 60 minut
Vaření v tlakovém hrnci vyžaduje trošku cviku, než se vám podaří odhadnout správnou dobu vaření. Dobrodružství při objevování a výsledek v podobě šťavnatého masa za pár okamžiků, ale stojí za námahu.
Jak vařit v tlakovém hrnci
Při vaření v tlakovém hrnci myslete na to, že žádnou surovinu během přípravy nemůžete přidat. Je tedy nutné vše odhadnout dopředu a suroviny si pečlivě připravit. Hrnec můžete naplnit maximálně do ⅔ jeho objemu. Vody přidejte méně, než při běžném vaření, nebude se odpařovat a suroviny ještě pustí vlastní šťávu. Pečlivě uzavřete víko. Pokud si nejste jistí jak na to, podívejte se do manuálu výrobce, kde bude vše popsáno. Pokud to hrnec umožňuje, nastavte na jeho víku potřebný tlak dle vařených pokrmů. Vhodný tlak najdete v manuálu. Nastavte na sporáku či varné desce nejvyšší výkon. Poté, co začne z tlakového hrnce unikat pára, snižte výkon na minimum, ale tak, aby pára stále lehce unikala. Nyní se odpočítává doba vaření. Po dovaření je nutné vypnout sporák/ varnou desku a vypustit tlak pomocí tlakového ventilu. Chvíli počkejte, a po oznámení tlakové kontrolky (zelené světlo, zvukový signál) můžete hrnec bezpečně otevřít. Dobrou chuť!